Smażenie uznawane jest za jeden z mniej korzystnych sposób przygotowywania potraw. Tymczasem można zrobić sporo, żeby potrawy przygotowywane na patelni były znacznie lepsze dla zdrowia i stały się częścią zbilansowanej diety.
Jednym z rozwiązań jest zainwestowanie w dobrą, nowoczesną patelnię, która umożliwia ograniczenie ilości tłuszczu używanego do smażenia. Takim produktem są na przykład patelnie ceramiczne. Ceramiczna powłoka jest także trwała i nie zawiera związków chemicznych, które są szkodliwe dla zdrowia. Wykorzystanie takiego naczynia do smażenia pozwala na przygotowanie potraw ze zmniejszoną zawartością tłuszczu. Podobnie jest w przypadku innych patelni z dobrymi powłokami, na przykład podobny efekt gwarantują patelnie granitowe. W przypadku smażenia tłustego mięsa korzystnym rozwiązaniem mogą okazać się patelnie grillowe, wyposażone w specjalne rowki, które odprowadzają wytopiony tłuszcz i pozwalają na łatwe usunięcie go z patelni.
Jak widać zdrowsze smażenie jest możliwe. Dzięki odpowiednim naczyniom kuchennym można przygotowywać swoje ulubione potrawy bez obawy o zdrowie oraz zapewnić całej rodzinie pełnowartościowe posiłki, które będą częścią zdrowej, zbilansowanej diety.